Aktuellt datum och tid: mån 23 okt 2017, 04:26

Anna Wahlgren.com

Föräldraforum

Orolig 8-åring med sömnproblem

Samtalsforum med barnen i fokus
 
Inlägg: 14
Blev medlem: tor 29 jun 2017, 20:45

Orolig 8-åring med sömnproblem

Inlägg av MammaMia » ons 11 okt 2017, 20:22

Hej!

Vår 8-åring (fyller 9 i januari) har varit helt ur spår ända sedan i våras. Hon har en massa tankar och känslor som hon inte vet hur hon ska hantera; de rådande temana är oftast kompisrelationer och pojkar. Hon är en så kallad duktig flicka som klarar sig bra i skolan och hon är väldigt ordentlig i största allmänhet, nästan för ordentlig. Tandborstning, handtvättning etc. går lätt till överdrift och vi får införa begränsningar.

Det största problemet är att hon fått så svårt att somna, hon som tidigare sovit så bra. Hon drömmer en del och upplever att drömmar är obehagliga. Jag tror att hon är rädd för att börja drömma och därför försöker hon undvika att somna. Hon påstår också att hon väcker sig själv när hon håller på att somna och att hon inte kan låta bli. Hon går och lägger sig kring 20-20.30, men i värsta fall kan hon vara uppe ännu 22.30. Hon är ledsen och gråtig och minst lika frustrerad över situationen som vi föräldrar. Vi pratar, läser saga, gör avslappningsövningar osv men inget tycks hjälpa.

Har läst om 9-åringen i Barnaboken och tycker att beskrivningen stämmer bra in på vår älskade tjej, hon har alltid varit brådmogen. Den här "fasen" har som sagt hållit i sig ett halvt år redan så det börjar kännas lite motigt. Stackars liten är nästan aldrig glad mera. Jag vill henne så väl och känner mig så väldigt hjälplös... Alla tankar och idéer mottages med tacksamhet! :heart:

P.S. Till familjen hör också pappa samt två småbröder 6 år och 4,5 månader.

Hälsningar,

Mia

 
Inlägg: 10456
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: Orolig 8-åring med sömnproblem

Inlägg av TorsMamma » tor 12 okt 2017, 20:55

Hej,
Jodå, jag har ju en nu 11-åring här hemma av den känsliga sorten om än dock kille. :wink:

Men som vanligt är ju alltid rådet, ser över din egen reaktion så du inte "tycker synd" om barnet. Man har ju en förmåga att liksom lida med dem. :wink: Sen är socialdelaktighet ett måste för självkänslan! Den är liksom A och O! Om de inte behövs hemma och har mycket i skolan, ja vem behöver dem då?

Jag köpte dessa CD till min son som han får lyssna på när han skall lägga sig, jag dröjer mig INTE kvar i rummet efter läggning. Utan saken som när de är små gäller fortfarande. Ju ledsammare läggningar desto mera skratt till gonatt! Min som blir gärna kittlad fortfarande och vi busar och kittlar MYCKET när det är krångliga läggningar. Troll spricker i solsken!
https://www.dittgladabarn.se/8-12-ar/sj ... 12-ar.html

Sen lägger jag till en tråd när Anna kurar två lite äldre barn som var mycket ängsliga, detta för att ge dig attityden tillbaka vid läggning. Tänk på att även vissa barn "krånglar" vid läggning av fler skäl än de säger, ibland bara för krånglandes skull har jag märkt. Blir en ny vana om du är med? :wink: Samma sak gäller även här fortfarande, nappa inte på diskussionerna, nappa inte på provokationerna, utan det blir lite ramsa goda yxskaft över det hela. Det blir liksom ingen bra lösning i alla fall kl. 21 på kvällen om du är med?

viewtopic.php?f=40&t=26163
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:

 
Inlägg: 14
Blev medlem: tor 29 jun 2017, 20:45

Re: Orolig 8-åring med sömnproblem

Inlägg av MammaMia » fre 13 okt 2017, 12:02

Hej igen och tack snälla TorsMamma! :) :heart: Nej du har så rätt, det blir inga bra lösningar efter kl. 21 på kvällen. Jättebra tråd och superbra tips med CD:na, ska genast beställa dem. Vi har försökt jobba en del med självkänslan på sistone, utan att riktigt komma nån vart. Tror att detta kan vara lösningen!

Ska oxå jobba med Attityden när det gäller 8-åringen! Vår 4,5 månaders bebbe går ju snällt och lägger sig så då ska vi väl klara ett större barn oxå. 8) Tänk att samma verktyg gäller även 8-åringen fortfarande... Har ju inte behövt tänka i dom här banorna på många år när det gäller våra "stora" barn. :oops:

 
Inlägg: 10456
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: Orolig 8-åring med sömnproblem

Inlägg av TorsMamma » fre 13 okt 2017, 12:41

Eller hur!? Alltså Anna sa en gång att barns frågor är alltid samma men ställs i olika form. Små barn skriker, större säger NEJ, än större ser spöken, osv... Ja du hänger med? När jag var liten brukade min mindre kusin också hålla på om kvällen, det började med lite "oskyldiga" frågor för att mot slutet alltid sluta med "men tänk om du dör!" Vad händer då? osv... ja du hänger med?
Så därför är alltid Safarin från SHN aktuell, läs den! Och humor är också lösningen, Troll spricker i solsken, sist den nödvändiga sociala delaktigheten, ni klarar er ju sämre utan henne. :heart:
Håll oss uppdaterade! :D
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:


Återgå till Barnafostran

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster