Aktuellt datum och tid: tis 21 aug 2018, 00:17

Anna Wahlgren.com

Föräldraforum

Säker sovare gallskriker vid läggning

 
Inlägg: 8
Blev medlem: mån 29 aug 2016, 13:38
Ort: Svedala

Säker sovare gallskriker vid läggning

Inlägg av tedsmamma » fre 01 dec 2017, 07:14

Hej!
Nu var det väldigt längesen man kände att man behövde någons råd, allt har ju gått så himla bra så himla länge, tills nu. Min son fyller idag 20 månader, han kurades vid 6 månaders ålder. Vår son älskar egentligen att sova, han springer till grinden i trappan när man nämner ordet 'nanna' och brukar normalt ligga och sjunga och prata lite med sin snutte tills han somnar.

Normalt ser schema ut så här:
Sover 19.30-7.30
Sover 12.30-14.00 på förskolan (och hemma)

De senaste 6 kvällarna nu så har han från ingenstans blivit jätteledsen när vi har närmat oss sängen, redan när vi har borstat tänderna så har han blivit ledsen för han har insett vad som är på gång. När vi lagt honom har vi lämnat rummet men direkt blir han ledsen. Vi har försökt ramsa utanför hans rum och lugna honom så, men det biter inte. Så fort vi går in i rummet så kastar han sig ner lägger sig på mage som han alltid gör när han sover som om han ska komma till ro med vår hjälp. Vi kan buffa lite, och han är ju lugn, men så fort vi slutar eller närmar oss dörren så blir han ledsen igen. Efter 1-1,5 h är både jag och min sambo helt matta och det enda som har fått honom att somna är att vi sitter på en pall bredvid sängen, och detta känns så fel! Men man blir ledsen och desperat.

Han har kunnat sova sina hela nätter och vi har fått väcka honom 7.30 fast nattningarna har varit tuffa nu tills två nätter sen med uppvak.
Igår somnade han på ca 10 min bara av att vi satt utanför med ramsa, HURRA! MEN, när vi precis lagt oss vaknar vi med hugg i magen av gallskrik från vår sons rum. Det tog mellan 22.30-00.45 att få honom att somna och då fick min sambo tillslut lägga sig på golvet nedanför sängen för tillslut så orkade vi inte. Nu så vaknade han 05.40 lika ledsen och gråter än. Jag sitter utanför hans rum och skriver samtidigt som han är väldigt ledsen.

Vi förstår inte var detta kommer ifrån. Vår son är världens mest glada person och utan trots. Älskar sina kompisar på förskolan där han har gått i 2 månader nu. Kan det vara en reaktion på allt som händer där? Behöver med närhet? Snutte verkar inte ge samma effekt längre vid nattning. Ett litet problem är också att förskolefröknarna sitter i rummet där de sover och 'vaktar'. Kan det vara det han blivit van med? Sovlurarna där går jättebra.

Snälla hjälp oss hur vi ska göra! Vi är helt knäckta och mår så dåligt över att han inte får sin ordentliga nattsömn. Vår lille kille som egentligen älskar sin säng och att lägga sig på kvällarna :cry:
:heart: Mamma till Ted 160331 Startade SHN-kuren när han var strax 5 månader gammal.

 
Inlägg: 815
Blev medlem: mån 25 feb 2013, 11:04

Re: Säker sovare gallskriker vid läggning

Inlägg av Ylvispylvis » fre 01 dec 2017, 13:08

Hej!

(Detta svar förutsätter naturligtvis att ni har uteslutit sjukdom som anledning till hans ledsna uppvak).

Det händer alla säkra sovare att de (inte minst vid stora förändringar som förskolestart) ifrågasätter sina goda rutiner. Nu gick ni dessvärre i fällan och var inte beredda på att ge betryggande svar på frågorna och detta har lett er dit ni är idag. Ju fler knasiga nymodigheter och idéer ni prövar, desto mer kommer lille sonen ifrågasätta om ni fortfarande vet vad ni pysslar med!!

Backa bandet, damma av SHN-boken och ramstekniken (som alltid ska vara på topp!!) och visa sonen att vad som än händer i stora världen, förskolan etc så har han kvar samma rutiner som alltid hemma och de gäller fortfarande! "Kan jag fortfarande sova tryggt här hemma, på förskolan måste ju fröken vakta i samma rum?" "Jaa, lilla älsklingen, det kan du, sängen är trygg och skön och vi vaktar här utanför som vanligt!" (svarar ni med ramsan!)

Inga fler knasigheter nu utan tänk kur från natt 3 och fall inte i fällan igen!! Attityden av självklarhet fram! Läs SHN igen och kör en "på banan igen-kur".

Var beredda på att en 20-mån frågar lite mer och svårare frågor än en 6-mån, men som ni skriver så älskar han att sova så länge ni inte skickar in en massa vargar i sängen!! ;)

En sak till, gå aldrig in efter ramsan då tappar den sitt budskap. Läs gärna trådar här på säkra sovare, finns massor som tyvärr inte håller de goda rutinerna (ramsan ska tex sägas vid varje läggning vare sig den "behövs" eller inte.)

Lycka till och genomför detta nu (inte prova),annars får ni det ännu värre kan jag lova.

/Ylva
S 2013-08-20, SM från början
J 2015-07-23, varför överge ett vinnande koncept?
Tvillingar i magen bf 2018-10-02

 
Inlägg: 10685
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: Säker sovare gallskriker vid läggning

Inlägg av TorsMamma » fre 01 dec 2017, 13:30

Hej, läs gärna i Barnaboken om 1,5 år förtrotsen! Detta är eran nyckel!

För övrigt säger jag inget om förskola för 1,5 åringar...... :cry:

(dessa saker kommer då som brev på posten.....)
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:


Återgå till Säkra Sovare med fnurra på sömntråden

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst