Lilla Sara Danius, två månader, och hennes mamma majorskan Danius, 19 år.

Min senaste och sista bok, ’Livstycken. En vänbok’, har just kommit ut. Den är tjock och räcker länge! (615 sidor.) Den är min 34:e bok, och den inleds med en introduktion av Susanne Liljedahl, Opulens, som också finns här på sidan. Första kapitlet i boken heter ’Myrmänniska’ och börjar så här:

 

Det fanns en tid när jag kunde skriva på datorer. Till och med någon annans dator, om det skulle vara på det viset. Jag kände mig hemmastadd.
 
Det var i oskuldens tid, innan alla finesserna kom.
 
Det var som att gå i en skog. Man såg några snygga träd och gjorde kanske ett eller två av dem till favoriter att ständigt återvända till. Marken mellan dem var öppen och fri, ibland till och med solig. Trädens lövverk var inte så tätt. Himlen såg jag tydligt. Det var bara att kasta en blick uppåt, så låg den där – spände över hela oändligheten. Som himlar ska, hur de än ser ut nerifrån vårt myrmänniskoperspektiv, klara eller grumliga, grå, vita eller blå.
 
Nu lyckades jag förstås ställa till det för mig ändå. Det var så lätt att skriva! För lätt! Man kunde ändra lätt som en plätt i detta program som hette Word. Minsta stavfel kunde åtgärdas ögonblickligen. Hela meningar kunde fixas till en smula, nästan som i förbigående. Halva meningar ska vi inte tala om. De kunde flyttas. Fyllas på. Fyrdubblas till innehåll eller strykas ner till noll, rubb och stubb. De kunde förändras till både färg och form, om de alls hade några dylika, inför min alltmer förvirrade blick. Som avgav rapport till min likaledes alltmer förvirrade hjärna. Kvar blev bokstäver.
 
Hur många gånger kan alfabetet möbleras om, och till hur många kombinationer? Femtioelvatusen biljoners triljoner? Då är femtio en god början. Jag ändrade säkert varje halv mening, som jag inte var nöjd med (när är man det?), femtio gånger. Nu ljög kanske pigan. Men, som Oscar Wilde uttryckte saken:
 
”Endast genom överdrift kommer man sanningen nära.”
 
Det kändes mindre pretentiöst att fixa till halva meningar – bisatser – än hela fulla punktsatta. Så jag putsade och ändrade och filade och förbättrade, läs, i regel, försämrade. Tiden rann iväg som en oljad blixt, likt en katt som smiter ut genom fönstret. Och inte kom den tillbaka. Katten. Tiden.
 
Jo, Word var jag duktig på. För duktig. Eller Word var för duktigt för mig: rena barnleken. Det var ju bara att ändra där man gick och stod, så att säga, no problem! 
 
Problem hade jag däremot haft under hela mitt skrivarliv, före datorernas intåg. Och det livet var långt och idogt.
 
Jag fick ut mina första böcker – en novellsamling och en barnbok, min enda – samma år, 1968. Sedan fortsatte jag, omöjlig att hejda. 
 
Skrivkramp fick jag inte förrän inför fjärde boken, den som skulle bli romanen Ge liv, om jag nu någonsin kom så långt, vilket jag betvivlade under ett helt år. Det var tvärstopp. Lilla jag författaren hade väl råd med det; de flesta författare har sina tysta perioder, som kan vara mer eller mindre evighetslånga. Men mamman och familjeförsörjaren jag hade inte råd med det. Jag var tvungen att dra in pengar, som det hette, och en dragkamp var det. Det betalade sig uselt att skriva böcker som fick några hundra läsare, men det blev en inkörsport så småningom till annat som betalade sig bättre.
 
Med Veka livet, som kom före Ge liv (med hela tre års mellanrum!) hade jag fått ett slags genombrott. Litterärt, vill säga, inte direkt folkligt. Först. Folket tog ett helt år på sig. 
 
En lycklig anekdot i sammanhanget: Snäll och stolt som jag var, gav jag bort alla mina friexemplar i tur och ordning, i princip till varenda människa som hade vägarna förbi. Plötsligt stod jag utan bok själv. På en promenad i Malmö med alla barnen – de var fem på det sjätte då – upptäckte jag Veka livet i skyltfönstret till ett antikvariat. Mitt i fönstret, på hedersplats! Jag blev så glad! Den skulle jag köpa. Vi skyndade hem efter pengar, för det hade jag inga med mig. Det kunde väl inte vara så dyrt?...
 
Men när vi kom tillbaka, en inte alls lång stund senare, låg den inte kvar i skylten! Jag gick in och framförde mitt ärende.
 
”Jo, en bok som heter Veka livet, den låg i fönstret nyss, jag skulle vilja köpa den...” Mannen bakom disken skakade på huvudet. ”Den boken”, sa han, ”den går så fort vi får in den!”
 
Efter det smög jag runt ett varv bland stadens bokhandlar – boklådor, som man sa – där den stått osåld i sina två, tre exemplar hela tiden sedan den kom ut, och letade efter den. Nu var den borta överallt! Fanns inte att uppbringa!
 
Av detta kunde man lära – och det gjorde jag, när häpnaden tillät mig en tankepaus – att det inte är recensioner som säljer böcker, hur bra de än må vara. Det är djungeltelegrafen.
 
 
ENKLAST införskaffar man boken för en inte alltför dyrbar penning från:
 
OMSLAGSBILDEN från 1962 visar lilla Sara Danius, två månader, och hennes mamma majorskan Danius (tro det eller ej), 19 år.
FOTO: min halvbror, framlidne Stig T Karlsson. Som en gång utsågs till en av världens sex bästa fotografer.
 
Författare: Anna Wahlgren
 

21s20 wahlgrenPROSA. ”Författaren lever som hon lär, låter sig ej tystas och reser sig ständigt på nytt från avgrunderna.” Opulens medarbetare återvänder till för dem betydelsefulla författarskap. Susanne Liljedahl har under sommaren
ägnat sig åt omläsning av Anna Wahlgren

Anna Wahlgren är kanske mest känd som hela Sveriges kontroversiella Supermamma, men nästan sorgligt förbisedd i en mera litterär mening. Hennes författarskap är omfattande. Och består av noveller, dikter, krönikor, romaner och fem tv-pjäser som trots gott mottagande aldrig sänts i repris. Ett urval måste med nödvändighet bli begränsat.

Författaren lever som hon lär, låter sig ej tystas och reser sig ständigt på nytt från avgrunderna. I uppbrott och förvandling. Utan att skämmas. Lagom har hon aldrig varit. Både modet och självständigheten finns där, liksom bettet i replikerna. Och själva kreativiteten motverkar stagnation, tror jag.

För mer läsning klicka på länken nedan:

https://www.opulens.se/litteratur/coronaomlasning-anna-wahlgren 

NÅGON SOM KÄNNER TILL ett litet barn som behöver sova bättre på nätterna? Sova riktigt bra? Hela natten? Som regel, inte undantag? Läggas vid sju, kanhända, och sova till sju? Tolv timmar utan mat, umgänge, bärande och kånkande timme ut och timme in?

51

 

DET MÄRKLIGA ÄR att det blivit någon sorts ofrånkomligt elände, detta med förment oundviklig sömnbrist - får man barn, ska man räkna med att inte få sova en hel natt på år och dag. Det är liksom någonting man får på köpet - priset man får betala för den efterlängtade lyckan att ha blivit förälder och ha fått ett litet barn i sin vård. Det är något man får stå ut med och sätta sig över, hur nära att stupa man än är. Och då ska man säga sig, tröstar experterna (vilka de nu är bakom sina skrivbord), att när den här lilla sömnkrånglaren blir tonåring, då kan samma unge sova sexton timmar på raken och vara omöjlig att väcka, så var tacksam för det! Jo hejsan... Det är lite långt dit, om man säger.

JAG HAR UNDER TRETTIO ÅRS TID utvecklat någonting som kallas Sova hela natten-kuren (SHN). Jag ”kurade” personligen drygt 800 barn under den tiden. Jag misslyckades bara med två (2) - och de hade förskrivits Theralen av BVC-doktorn som de desperata föräldrarna bett om hjälp. (Nej, det var inte föräldrarna som hade ordinerats detta förfärliga neuroleptikum utan BARNEN, späda barn från blott några månaders ålder). Det, om något, kallar jag barnmisshandel. Att droga små barn! Som värjde sig frenetiskt - de befarade att de aldrig skulle vakna igen, om de tillät sig att somna. (Föräldrarna ifråga kände mycket väl till min kamp mot vanvettet att droga späda barn, så de berättade inte för mig vad de gjort. Och där gick jag bet.)

MED TIDEN INSÅG JAG att jag aldrig skulle kunna hjälpa alla små barn som behövde hjälp - och de var otaliga. De led av sömnbrist. Föräldrar klagar gärna över att de inte får sova och det går att förstå. Verkligen. Sömndeprivation är ett gammalt väl beprövat tortyrmedel. Men det var oftast först när barnet kom upp i åttamåndersåldern som de förstod vilken plåga sömnbristen också måste innebära för deras lilla barn. Det syntes utanpå, om man säger. Vita i ansiktet, ständigt trötta och med mörka skuggor under ögonen över de barnakinder som borde varit friskt rosiga, tog sig barnen världen an med närmast omänsklig möda. De kunde försöka resa sig mot något - en stol, ett handtag på ugnsluckan, ett soffbord - och genast stupa baklänges och slå i huvudet. BVC brukade då rekommendera inomhushjälm! Bara smaka på det ordet... och vad det innebär!

NÄR JAG INSÅG MIN BEGRÄNSNING - jag kunde hjälpa åtta eller allra högst tio barn i månaden (och började dessutom bli för gammal och för trött för fyra vaknätter åt gången fyra gånger i månaden) - beslöt jag att skriva en bok, som förklarade SHN-kuren och gav alla de praktiska anvisningarna likaväl som de välunderbyggda teorierna bakom dem. Jag skrev INTERNATIONELLA SOVA HELA NATTEN och gav ut den på eget förlag.

88

DET BLEV ETT JÄDRANS LIV, om man säger. Inte från föräldrar, som tog hjälp av den med tilltro och ambition efter att ha lusläst och förstått - men från de beramade experterna, doktorerna med sina lukrativa receptblock och barnpsykologerna,som sätter en ära i att träffa bekymrade föräldrar men aldrig säger så mycket som hej till de små barnen själva. Dem är de inte intresserade av så det stör. Enligt dem var jag LIVSFARLIG. Mina ”metoder” svartlistades från högsta ort. BVC har rent ut sagt order uppifrån att aldrig andas om SHN-kuren, och skulle föräldrarna själva ha den dåliga smaken att ställa frågor om den, ska de VARNAS, både för kuren och för mig... 

DET ÄR BARA ATT TACKA OCH TA EMOT, för hade inte Sova hela natten-kuren, den drogfria, positiva och naturligt förnuftiga, fungerat så väl som den gör, där den ger de små barnen en underbar nattsömn som de njuter av och själva vill ha, så hade det inte behövt bli någon uppståndelse alls bland de välavlönade prestigeryttarna. SHN är unik - och självklar. Men så enkelt får det inte vara!

ETABLISSEMANGET KÄMPAR FÖR SIN AUKTORITET och det kan de ju göra - stöttade av varandra och sina gelikar över halva världen, som alla råder föräldrarna att låta barnen skrika sig till sömns, stänga dörren, stoppa i öronproppar och gå sin väg. Även och inte minst svenska BVC rekommenderar den så kallade femminutersmetoden, som jag har bekämpat med näbbar och klor i lika många år som jag varit mamma (57). Skrikmetoden förefinns med små variationer i hur många böcker som helst av hur många ”experter” som helst. Jag tycker det är sorgligt. Övermåttan sorgligt. Det mest sorgliga för mig personligen är att så många människor fått för sig, genom etablissemangets förtalskampanj, att JAG skulle plädera för femminutersmetoden, den iskalla. Det gör jag INTE! Jag ryser åt den. Men höga vederbörande behagar inte lyssna till mitt heta tips: i stället för att lägga korkad kraft på mig och min SHN-kur, SE PÅ BARNEN!

INTERNATIONELLA SOVA HELA NATTEN finns på de flesta stora språk. Och den fungerar. Till allas goda sömn och välbefinnande. En elva dygns ”kur” förändrar livet till hela familjens glädje och ro. Ett tvåmånaders barn sover då åtta timmar, ett tremånaders tio timmar och ett fyramånaders tolv timmar. Sammanhängande, tryggt och säkert. Och jag lovar, SHN-kuren överlever de bedrövliga icke-råden från skrikförespråkare och drogande barnläkare SOM BORDE SKÄMMAS. Tack för ordet!

Inte alltid yppar slutkörda föräldrar sin vånda, särskilt inte som sömnbrist numera anses vara ett nödvändigt ont när man fått barn. Men:

SÖMNBRIST ÄR INGET MÅSTE. Inte för de små barnen heller. Alldeles särskilt inte för de små barnen. De måste få sova och sova gott. DET, om något, är ett måste!

Författare: Anna Wahlgren 

Nu kan du äntligen köpa Barnabokens Lillasyster! Ett mycket efterlängtat syskon i AnnaWahlgren familjen! 

lilla barnaboken

 

Klassiska BARNABOKEN har fått en lillasyster! Lilla Barnaboken 0-3 år vill vara din vän att hålla i handen både när du väntar, föder och tar hand om ett litet barn.
Bokens fyra delar rustar dig med kunskap ur en niobarnsmammas gedigna erfarenhetsbank:
 
  1. Havandeskap och förlossning ger dig hjälp och stöd att vara snäll mot dig själv och att föda utan smärta. Den blivande fadern står inte utanför heller!
  2. Att sköta en nyfödd vägleder dig vecka för vecka, månad för månad, under din första tid som förälder. Den välbeprövade Standardmodellen ger dig all säkerhet du behöver. Med den gynnar du lilla barnet från första stund vad gäller både mat och sömn.
  3. Småfolk. En praktisk handledning ger dig nycklarna till en harmonisk vardag på temat lära, leda, visa, hjälpa. Du säkrar barnets belåtenhet och därmed din egen.
  4. Liten blir stor. 1-3 år ger dig åtskilliga goda ess att ha i rockärmen när trotsåldern nalkas.

Lilla Barnaboken lotsar dig med kärlek och mängder av praktiska råd och tips igenom barnets utvecklingsgång mot självständighet. Den ger dig också en försmak på klassiska Barnaboken, som tar vid där Lilla Barnaboken slutar.

 

A Good Nights Sleep GNS - Das DurchschlafBuch - SHN och Barnaboken

Nu kan du hitta forum även på Facebook för dig som vill ställa frågor kring Anna Wahlgrens böcker om barn. Välkommen!

https://www.facebook.com/groups/AnnaWforum/

Now we have a forum for questions regarding Anna Wahlgrens books about children on Facebook. Welcome!

https://www.facebook.com/groups/AnnaWforum/

Jetzt haben wir ein Forum für Fragen zu Anna Wahlgrens Kinderbüchern auf Facebook. Herzlich willkommen!

https://www.facebook.com/groups/AnnaWforum/