Tillrättaläggandet signalerar till lilla barnahjärnan att all aktivitet upphör.

Lägg/lyft det lilla barnet på plats på mage. Bäddens huvudände på din vänstra sida. Lägg upp de små armarna på sidorna om huvudet i ett tydligt grepp med båda dina händer samtidigt. Tryck till en liten aning, avslutande men snabbt. Greppa om de små låren och knäna och räta ut båda små benen samtidigt. Tryck till avslutande. Greppa om huvudet med båda händerna och lägg det mjukt men distinkt ner på det släta (drag)lakanet vänt åt höger, bort från dig. Tryck inte till här utan bred bara ut din vänstra hand över lilla ryggen och låt lillfingret hålla huvudet på plats, medan du börjar buffa med den andra eller bara ger ett avslutande tryck över hela lilla kroppen med båda händerna ("solfjädern"). Innan du trycker till och går ut lägger du över filten.

Tillrättaläggandet ger besked om att det är dags att ligga ner så skönt och sova. Det betyder inte att barnet inte får ändra ställning! Den lilla vänder snart huvudet åt andra hållet eller lägger det rakt ner i lakanet en stund, drar upp benen, drar ner armarna, bucklar upp lilla blöjbaken och ligger groda - dvs knögglar lite, precis som vi vuxna gör innan vi hittar vår sköna sovställning. När barnet sovit i tio minuter (inte tjugo) kan du gå in, lyfta barnet rätt och stoppa om, tyst och sakligt, utan att barnet märker det.

Tillrättaläggandet tillämpar du lämpligen varje gång lilla barnet ska sova. Gör det tyst, snabbt och distinkt. Du kommer då snart att få se hur lilla älsklingen själv rätar ut benen när du lagt upp de små armarna, varpå pang! huvudet läggs ner och till höger. Beskedet har gått in: det är dags att sova så gott, och för att man ska kunna sova så gott krävs att man har de lugna förutsättningarna.

Små älsklingar som reser huvudet, överkroppen, vinglar runt och kanske lyckas hamna på rygg eller rentav resa sig, läggs tillrätta igen och hålls på plats med solfjädern så länge som behövs tills hela lilla kroppen är sömntung. Tala inte. Gå därifrån i i god tid innan barnet somnat och ramsa utanför. Din attityd ska vara säker och betryggande. Den ska överföra till barnet det du själv skulle vilja ha om du vore övertrött, stressad, het i huvudet av alla tankar och inte visste hur du skulle kunna somna!