Sova Hela Natten

Sova hela natten är en metod som hjälper ditt barn till lång obruten sömn. Metoden har utvecklats under snart 30 år och har hjälpt tusentals föräldrar och barn över hela jorden. Här kan du läsa om några av de hundratals vittnesmål som lämnats av kurande föräldrar.

Hur fungerar det?

Tes: små barn är instinktivt medvetna om sin hjälplösa utsatthet. De fruktar ”vargen”.

Deras skrik är frågor – ”Kommer jag att duka under nu?” – respektive oroliga reaktioner – ”Det här förstår jag mig inte på!” De vuxna är barnets överlevnadsgaranter. Deras uppgift är att bevaka det hjälplösa barnets intressen, dvs. hålla vargen i schack i alla dess skepnader. Barnets frågor ska ha omedelbara svar och betryggande svar, i handling. Tröst och ömkanden bekräftar oron och cementerar hjälplösheten. Barnet godkänner inte den sortens ”svar” och fortsätter därför vakna/skrika/fråga. Ingen människa orkar gå i ständig oro för livhanken.

På samma sätt som föräldrar gör det möjligt för sitt lilla barn att äta, varje dag, utan tycka synd om den lilla kraken som ju faktiskt måste få sin mat för att överleva, måste föräldrarna göra det möjligt för sitt lilla barn att sova, varje natt, utan att tycka synd om den lilla kraken som ju faktiskt måste få sin sömn för att överleva.

Metoderna: Fasta – och tillräckliga – sovtider, likaväl som fasta och tillräckliga måltider. En attityd av självklarhet hos de vuxna (”Ingen rädder för vargen här!”). Egen säng efter ”smekmånaden”; eget rum efter senast fem månader. Nu knyts den trygga sömnen till barnet självt, inte till de vuxnas fysiska närvaro som en ”räddning” undan vargen. Mycket skratt och glädje inför en kort och saklig läggning på mage (med larm för de minsta). Mörkt, så att inga synintryck stör (hörseln däremot kan små barn ”stänga av”,). Tyst, övertygande, rogivande ”vagning”, vaggning eller ”buffning” av lämpligt slag – barnet ska tystna och slappna av i hela lilla kroppen inom två minuter. Först därefter kan den lilla våga somna och sova lugnt.

Tar man upp barnet och tröstar i stället för att envisas med finna ut den rätta, fungerande (betryggande) tekniken, räddar man barnet. Man bekräftar i handling dess värsta farhågor: ”Vargen står precis här utanför, du svävar i livsfara, jag måste genast sätta dig i säkerhet!” Ett icke betryggande ”svar”, som barnet inte heller accepterar. Barnet vill befrias från sin överlevnadsångest, inte fjättras vid den . Natten bryts sedan av de vuxna, på fast (för barnet snart förutsägbar) tid, med klang och jubel – inte av obesvarade frågor (skrik) från barnet. Ty det ska vara lika roligt att vakna som det snart blir att lägga sig, somna, sova, somna om (själv) och sova gott, för livet.

Du kan beställa boken Sova hela natten som innehåller allt du behöver för att genomföra kuren och äntligen få lugna kvällar och nätter.

Köp boken här

OBS! Nu finns Sova Hela Natten även som e-bok. Fungerar på alla typer av läsplattor och smartphones. Beställ här