Vill du kura ditt barn – läs detta först!

Vill du kura ditt barn – läs detta först!

Jag säger inte att hela världen måste tillämpa Sova hela natten-kuren, lika lite som det finns någon lag på att alla människor måste lära sig köra bil. Men om du bestämmer dig för att genomföra Sova hela natten-kuren, likaväl som om du bestämmer dig för att ta körkort, måste du ta uppdraget seriöst. Bilen kör sig inte själv. Kuren gör sig inte själv. Det är du som är föraren. Hur mycket körskoleläraren än sitter bredvid dig i bilen och hur mycket du än har det här forumet i ryggen till stöd och hjälp, är det fortfarande du som kör – gör. Bilen svarar på hur du behandlar bilen. Barnet svarar på hur du behandlar barnet. Sova hela natten-kuren är en process, liksom trafiken är det. Båda är rörelse. Båda bygger på samspel. Målet är ett och detsamma: man ska komma fram. Man ska nå målet. Körskoleläraren kan visa dig hur man kör bil, och jag kan visa dig hur man får små barn att sova. Men arbetet är ditt. Genomförandet är ditt. Körkortet blir inte ditt förrän du kan dina saker som ett rinnande vatten. På samma sätt förutsätter Sova hela natten-kuren att du vet exakt vad du gör och varför.

Därför ber jag dig läsa på tills ögonen blöder. Jag SKA ta körkort! Jag SKA få sova om nätterna! Du ska läsa och begripa och omhulda och förstå, oavsett vad du tycker. Om trafikläroboken kan man tycka både det ena och det andra; vill man få sitt körkort måste man likafullt lära sig vad där står och efterfölja det. Det finns inget körkort light, och några hemmagjorda trafikregler accepteras inte på vägarna. Vill du bli godkänd i uppkörningen är inte bästa sättet att bråka med körskoleläraren, ifrågasätta Trafiksäkerhetsverket, kritisera trafikläroboken och skylla ifrån dig på bilen, när det går illa. Ingen tvingar dig att ta körkort, men om och när du har bestämt dig för att göra det, tar du ju reda på vad som gäller. Du måste lära känna villkoren och förstå dem. Du måste helt enkelt lära dig köra bil, och det så bra och så kunskapsspäckat att du faktiskt får ditt körkort. 

Just den attityden vill jag att du anlägger inför ditt lyckosamma genomförande av Sova hela natten-kuren. Det är ett ambitiöst projekt du begår. Men det är också ett spännande äventyr, ett som förändrar livet. Samma pirrande entusiasm som när du anmäler dig till trafikskolan vill jag att du ska känna när du fattar Beslutet: Här ska sovas! Med det målet för ögonen ska du vägra ens tänka tanken på att misslyckas. Kan andra så kan du. Du SKA ta körkort! Du SKA få sova hela nätterna, och barnet också! Hela familjen ska få ett nytt och gott och härligt liv, så som det ska vara!

Läs alltså allt som står här, hela Sova hela natten-kuren igenom. Läs, förstå, läs om och lär! Ingen tvingar dig att genomföra Sova hela natten-kuren, men om du bestämmer dig för att göra det, därför att du är desperat av sömnbrist och förstår att barnet måste vara det också, var rädd om den! Se till att nå det mål som hägrar, och gör det på rätt sätt! Det är värt mödan. Tro mig. Jag vet. Och tusentals föräldrar med mig. För att inte tala om de små barnen, som med hjälp av Sova hela natten-kuren sover natten lång med rosor på kind och begår varje dag som det spännande, trevliga, glada äventyr som små barns dagar ska vara!

 LYCKA TILL!