Hembesök av en Dipl. SHN kurare.

En dag blev jag kontaktad av en Mamma som ville ha hjälp med sin son som inte sov bra. Mamman var trött och på bristningsgränsen, så var även pappa.

Mamma var ute och gick med vagnen med sonen i mest hela dagarna i hopp om att han skulle sova, så fort vagnen stannade så vaknade han.

Jag blev inkallad att vara hos familjen i 4 dagar och 3 nätter för att stötta, implementera och hjälpa denna härliga familj få en trevligare tillvaro och familjeharmoni.

Så här skriver pappan själv på sin blogg om kurningen:

Anna Wahlgrens ”Sova hela natten”-metod är omtalad och framförallt hyllad. Sonen har sovit i fyratimmarspass på nätterna (helt okej) men haft problem med sömnen på dagarna. Sista två veckorna har han därmed varit lite gnälligare än vanligt. Detta ledde till att jag & Frugan® köpte boken om Sova hela natten-metoden och har pluggat varenda liten bokstav den senaste månaden. Igår drog vi igång kuren (med grym assistans) och endast efter 24 timmar känns det väldigt förhoppningsfullt. Sonen sov sin första 11-timmarsnatt (utan matpauser) direkt (magiskt!) och idag har han sovit mer på dagen tack vare Annas tjuvknep än vad han gjort på väldigt länge… Vi har tio dagar kvar nu innan metoden tydligen ska sitta som berget, ser fram emot det.

51

Redan efter första dygnet hade jag och sötnosen hittat varandra, jag tog första natten själv för att vid andra natten introducera pappa.
Mamma som trodde hon inte hade den ”attityd” som krävs för detta visade sig ha en alldeles utmärkt attityd och fick sin son att sova förträffligt numera både dag som natt, pappa fick jobba lite extra på det där med ”ramsan” och hur man använder olika tonlägen, lyssnar och går vidare.
Att lära sig ”lyssna” på sitt barn är verkligen en talang måste jag säga, det är verkligen inte lätt. Det är också detta vi pratar om så väldigt mycket på forum.

Ett exempel på just detta var denna gosse ett härligt bevis på! Jag märkte redan första natten att om jag lyssnade och märkte hur han svarade på saker jag gjortde, ett exempel på detta var att när han började skrika och jag kom närmare dörren och han hörde mina steg, så tystnade han för att se om jag nu kommer in och buffar lite till? Dvs. han lärde sig fort att ”buffning” var skönt, och första natten när man skriker kommer ju någon in och buffar så där härligt. Mot slutet av första natten så märkte jag att han slutade så fort jag tog i handtaget och skulle in, vad gör jag då?

Jo, jag vände så klart och gick ut med en härligt hurtig ramsa.

Natt två fick pappa ta över och vi övade ramsning hela den natten! Sonen lyssnade och svarade. På dagarna räckte det med att vi bankade till hårt på handtaget på vagnen (som hade ett tunt skynke över) så tystnade han och sen en ramsa.

Sonen har två tänder sen en dryg månad tillbaka och nu kommer nummer tre. Han sover lite sämre, dreglar mer och biter på allt (precis allt) som han kommer över. Nu, såhär två månader och två veckor efter det att vi drog igång Anna Wahlgrens ”Sova hela natten”-metod och i och med detta lärde sig sonen att sova på fasta tider, i eget rum, i egen säng – har livet som förälder varit så pass fenomenalt att jag inte skulle kunna tänka mig ett föräldraskap utan. Sonen mår toppenbra av fasta tider/rutiner och har verkligen börjat njuta av att sova, äntligen. Han sover 15 timmar per dygn (totalt) och behöver aldrig vara trött/gnällig en enda sekund. Och det: Hade jag aldrig trott var möjligt för tre månader sedan.

Det mest fantastiska med denna historia är att mamman sa hela tiden när jag var där att det kommer dröja länge innan gossen får ett syskon, men döm om min förvåning när det bara gått några få månader och jag får höra att lille gossen nu skall få ett syskon! Det är inte svårt att förstå hur man vill ha flera barn när livet blir så som Petter skriver på sin blogg om hur det nu är i deras vardag.

Sonen är 13 månader gammal och redan min chef. Eller chef – Jag är hans slavSlav-Pappa® anmäler sig varje morgon, ställer upp på allt och gör som han blir tillsagd. Bara. Jag hade väl aldrig i min vildaste fantasi trott att jag (så snabbt dessutom) skulle hamna här. Jag trodde att jag skulle vara kompromisslös i min fasthet och konsekvens som förälder. Pedagogisk och sträng. Jo hej-du. Jag är rena rama sillmjölken jag. Som gör precis som han blir tillsagd. Sonen pekar på saker han vill att pappa ska öppna/stänga/värma/peta på/hämta/kasta/lyfta och då gör pappa som han blir tillsagd. Det funkar inte skitbra den här strategin kan jag säga då jag inom loppet av ett år mest troligt kommer att bo i garaget, fastkedjad och endast utfodrad med hårdbröd/vatten.

Med det sagt kände jag att jag ville recensera Anna Wahlgren-metoden ”Sova hela natten” som vi (efter att ha köpt hennes bok) gav oss på för ganska precis åtta månader sedan. Sonen sov vid det laget dåligt, oroligt. Han var bevisligen otrygg i sängen och ville inte heller sova särskilt mycket i vagnen. Han var naturligtvis kroniskt trött och ledsen. Jag/Frun började efter 4-5 månader känna oss som urkramade, bättre begagnade disktrasor. Metoden i boken lät lite för bra för att vara sann, såklart, men vi var båda överens om att vi åtminstone kunde ge det en chans.

Det tog 11 dygn att på riktigt komma in i metoden, det tog Sonen 11 dygn att vänja sig vid tanken på att tryggheten fanns i hans säng. Att sova var en belöning snarare än ett straff som skulle framkalla ångest. Sängen blev snabbt hans koja, hans räddning. Och efter 11 dygn sov sonen 13 timmar i sträck, utan midnattsmatningar och vakna skrikattacker mot morgonkvisten. 13 timmar i sträck, varje natt. Detta har såklart inneburit att jag och Frugan® fått sova mer de senaste åtta månaderna än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Att vara småbarnsförälder har tack vare Sova hela natten-metoden inte inneburit kronisk sömnbrist för vår del. Snarare tvärtom.

Och den där oavbrutna, djupa, sköna, trygga sömnen på 13 timmar per natt har gjort sonen till ett mycket glad liten kille. Han var i och för sig ledsen där ett tag när det skulle ploppa upp gaddar men bortsett från det är det enbart leenden och skratt, upptäckarlusta och nyfikenhet.

Jag har fått äran att hjälpa flera tusen mammor och pappor för att inte säga barn på sin väg till bättre sömn och det är alltid lika roligt och underbar när man får höra hur ett barn får den goda sömnen, sover tyggt och är glada och frodas som sig bör.

Jag avsutar detta blogginlägg med ett citat från Anna Wahglren: ”Små barn skall njutas – och njuta själva!”

Källhänvisning:

https://www.gamereactor.se/blogs/Petter/862194/Sova+hela+nattenmetoden/
https://www.gamereactor.se/blogs/Petter/877633/Sova+Hela+Natten/
https://www.gamereactor.se/blogs/Petter/919333/Sova+hela+nattenmetoden/

//Skribent: TorsMamma