Camilla Läckberg på Instagram

Camilla Läckberg har 200.000 följare på Instagram. I förrgår skrev hon detta. Jag kan bara av hjärtat säga TACK Camilla! Du har stått mig bi i vått och torrt och gett mig alla dina böcker, helt rörande. Som du menade inte skulle ha blivit skrivna utan min indirekta hjälp. Jag är dig evigt tacksam och önskar dig allt gott i världen. I owe you!

//Anna Wahlgren

Camilla Läckberg

När världar krockar… Fick reda på igår att Svenska Akademins ständiga sekreterare Sara Danius är Anna Wahlgrens äldsta dotter.

Och Anna har ju gått som en bärande pelare genom mina år som författare. För femton år sen fångade Anna upp en nybliven, oerfaren mammas trötthet, desperation och förtvivlan. Då var jag en okänd ekonom, så hennes omsorg om en främling kan inte tillskrivas någon form av berömdhet. Anna tog sig tid att svara på mina frågor, lyssna på en främlings trötta förtvivlan med värme och omtanke – om både mig och mitt barn – gav mig råd som jag femton år och fyra barn senare fortfarande följer.

Och många hårda ord har flugit om Anna och hennes råd genom åren. Hennes val och liv har ifrågasatts och ett av hennes barns berättelse i bokform har framförts som argument för att hennes barnuppfostringsråd inte har någon bäring. Och varje barn äger naturligtvis rätten till SIN historia. Men utanför offentligheten har jag träffat och pratat med andra av hennes barn, som istället tecknar en helt annan bild – av en varm, kompetent och kärleksfull mamma. Och jag vet flera av dem applicerat samma principer vidare i sitt eget föräldraskap.

Det är det enda jag vet i denna sak, min relation till Anna rör hennes råd kring barnuppfostran. Och personligen tackar jag Anna pga. just dessa råd för mitt författarskap. Jag och mina barn har sovit gott på nätterna och tack vare det har jag orkat både skriva böcker och vara en god mor.

Och jag citerar Anna från en av de gånger jag träffat henne: ”Jag har inte varit så bra på vuxna relationer – men barn, det förstår jag.” Tack Anna. Och coolt att du oxå fostrat Sveriges första kvinnliga ständiga sekreterare i Svenska Akademin. I owe you. Och du har fyra ”Barnaboksbarn” här hos mig.

Källa: https://www.instagram.com/p/Bg6DMKMHR0v/?hl=sv&taken-by=lackberg 

Rosfoto Eva J-F

//Skribent: Anna Wahlgren