Fråga Anna!

Hej goda besökare!

Någon som läser här på hemsidan kanske vill ”prata” med mig eller fråga om något. Använd då kommentarsfunktionen nedan, så ska jag svara så gott det går!

23 reaktioner på ”Fråga Anna!”

  1. Hej!
    Vill bara tacka dig för Barnaboken! Många år har gått sedan jag läste den, men den sitter kvar i mig som en vacker påminnelse. Så fin människosyn som präglar boken och så kloka råd. Tack.❤️

    1. Kära Tarja,
      Så roligt. Vad glad jag blir! Den skulle vara som en vän att hålla i handen…ibland behöver man stöd, annars den enkla påminnelsen… Du har gjort mig så glad!

      //Anna

      1. Hej Anna,

        Jag har tänkt börja kura vårt barn på 7månader. För nu är jag trött!
        Vårt barn somnar snällt i sin säng på kvällen, har får sin nattslurk sen lägger jag han i sin säng så får han kolla på sängmobilen och greja med ett gosedjur och då är han glad sen säger jag att vi ska släcka lampan. Han är fortf glad och får napp då och jag lägger han på sidan. Han sover gärna på sidan och alltid gjort. Sen kan han ligga och vrida på sig och jollra lite men somnar sen oftast av sig själv. Ibland får jag buffa lite så somnar han. Men alltid utan skrik.
        Nu sover han i spjälsäng i vårt sovrum bredvid mig.

        Om jag tänker på hur han vaknade i natt så sover han ialf från runt kl 19 till ibland runt 22-23 när vi ska sova då kan han vakna av oss (men tänkt flytta över han i eget rum när jag börjar kura) sen sover han till 01-02 och då gnyr han och blir tyst när han får nappen, inatt gav jag nog nappen 4ggr mellan 01-02.30. Vid 02.30 så blev han bara arg och då vill han ha mat, för han är van med att få välling på natten ( och detta vill jag få bort men vet inte hur…)
        Sen när han fått välling (då har jag tagit upp och lagt han i mitt knä vilket jag förstått är fel..) men han tok slocknar oftast igen när han fått mat någon gång får vi buffa på han efter. Sen sover han en stund och vaknar och får nappen osv tom kl 05-06 då han gärna vill vakna. Jag har tagit upp han (ajaj) och biffar på han och samtidigt sovit för att få sova längre.. ibland har jag fått han att sova till 07 men oftast 06.30 men då har jag ibland buffat sen kl 05….

        Så min fråga är nu hur jag ska lägga upp detta nu, när han vaknar så ska jag istället för nappen (och på kvällen hoppa nappen) och buffa och köra ramsan ?
        Sen när han vaknar och vill ha napp ska jag försöka köra ramsan utanför hans rum i dörrspringan? Om han blir ”arg” så får jag gå in och lägga tillrätta och buffa och köra ramsa?
        OM han blir tyst så kör jag bekräftelsen?

        Så gör jag så varje gång han vaknar? Kommer nog bli svårt att få han att inte vilja äta så där kommer jag nog få kämpa på med buffning och ramsa? Även solfjädern.

        Sen vill jag på dagen få han att sova i sin spjälsäng på dagen för att få något gjort hemma… min son har alltid bara sovit 30min åt gången, så han har haft flera naps per dag.. men nu vill jag försöka få detta schema

        Natt: 19.00-07.00
        Äta: 07.00-07.30 ersättning
        Sova: 09.00-09.45 sova 45min promenad i vagn
        Äta: 10.00-10.30 mat gröt
        Sova: 12.30-14.00 sova 1,5h i spjälsäng
        Äta: 14.00-14.30 lunch 1/2 barnmatsburk
        Sova: 16.00-16.30 tupplur ca 30min (alt.45min)
        Nattslurk: 18.30-18.45 välling/ersättning

        Och för att söva han i spjälsängen på dagen brukar vara väldigt grinigt. Så där kommer jag få kämpa på. Oftast sover han 30min bara i sängen på dagen så kommer behöva kämpa på här med ramsa och buffning?

        Är så tacksam över din bok! Och verkligen taggad att försöka med detta. Min son är ofta väldigt gnällig på dagarna och behöver sova mer för när vi väl fått han att sova 1h på dagen så är han mycket gladare!

        Sen ramsa på kvällen är det;
        Go natti i med sig sov så gott. ??
        Och på dagen;
        Sov så skönt liten stund. ??

        Bekräftelseramsa;
        Just så, man ligger ner så skönt, och somnar man så gott. Precis så gör man å så skönt”

        Den säger jag i dörrspringan när de är tyst?

        1. Kära lilla mamma,

          Allt det du har skrivit till mig nu kunde du skriva till dig själv. Det är utmärkta instruktioner!
          Cirkusen börjar alltså på allvar när ni ska sova. 23-5, 6. Napp, mat, välling, napp, ligga knäet, buffa, buffa, buffa… Man blir matt bara man läser om det. Vad ska då inte lilla gossen bli?!
          Jag kan inte bestämma åt dig. Det kan bara du (om det är du som ska kura…) och det är lite hög tid. (Se åttamånadersångesten.) Framför allt är det lilla älsklingen som behöver få ostörda nätter!
          Vore du inte så pass intresserad av SHN, skulle du nog inte skriva hit. Börja då med att göra som mamma säger… Läs igenom hela boken! Och då menar jag HELA.”Knapptryckningar” räcker inte, inte heller enskilda fallbeskrivningar. Här behövs en helhetssyn, där teorierna – var och en för sig och alla tillsammans – ger klarhet åt en kur som på ingen tid (när frågorna väl är sagda och besvarade) ger människobarnet den ljuvaste nattvila som tänkas kan. På fyra nätter och en uppföljningsvecka!
          När du läst, antecknat, fått ihop det med talgdankarna, gjort dina aha-upplevelser – skriv till mig igen.
          Då begår vi rapporterandet! Anna.

  2. Är amning en måltid?
    Kära Anna, eftersom jag inte pratar svenska låter jag Google översätta det åt mig och hoppas att texten är vettig. 🙂 Först vill jag säga tack. Jag är oändligt tacksam och full av beundran för dig. Jag har redan fått 4 barn och använt behandlingen mycket framgångsrikt. Just nu ska Henrik, 18 månader, lära sig sova. Han frågas ständigt i dagar, för när han är osäker, utmattad eller på dåligt humör ber han om bröstet. Det har blivit bättre sedan behandlingen började för 3 dagar sedan, men han vill fortfarande dricka mellan måltiderna. Kan jag amma honom eller stör det upplägget? Jag skulle också vilja hålla käften på honom, men jag kan bara uthärda hans protestskrik.
    Jag skulle bli väldigt glad över ett svar och skicka med vänliga hälsningar!

    1. Anna Wahlgren

      Kära Ina,
      Tack för dina varma ord!

      Visst är amning en måltid, men det tycker jag vi struntar i nu.

      Grejen med SHN är ju att man strukturerar – helt enkelt bestämmer precis vid vilka klockslag den där ”måltiden” ska serveras och håller fast vid det. Är han ”osäker, utmattad eller på dåligt humör” får det sorteras in under annat än hunger, tröst o s v! Med ditt reservbatteri av fyra pojkar i garaget redan, kan du säkert lura honom att vänta lite på maten och ha trevligt under tiden.
      Underskatta inte sig själv, lilla mamma!

  3. Inlägg

    Hej Anna!

    Så tacksamma över att vi hittat din metod, vi har dock lite funderingar så här en bit in. Vi har nyss påbörjat din kur och är i uppföljningsveckan. Vår lilla är snart 7 månader och ett par dagar efter att vi påbörjat kuren är det väldigt svårt att få till skrattet, spelar nästan ingen roll vad vi gör. Detta var inte ett problem innan kuren då han hade nära till skratt. Vi har gjort upp ett schema som vi följer noggrant. Han blir också nästan alltid ledsen så fort vi lägger ner honom i sängen. Han svarar ofta på ramsan men skriker ofta upp sig igen när bekräftelsen kommer. Det har också börjat ta längre tid för honom att komma till ro både vi läggning men framförallt vid uppvak. I den långa dagskursen (1,5 timme) kan han sova 40 min och skrika 50 min. Vi plockar inte upp honom ledsen. Om vi kämpat förbi schemat så ser vi till att han slutat gråta innan vi tar upp honom. Har du några tips till oss?

    Med vänlig hälsning,
    Sofia

    1. Anna Wahlgren

      Hej kära Sofia,

      Jag blir lite bekymrad. ”….sova 40 och skrika 50 min”. Det låter som rena femminutersmetoden. Och svårt att komma till ro både vid läggning ”men framförallt vid uppvak”? Det förstår jag inte… svårt att vakna upp? Och detta att han hade nära till skratt förut men nu ”är det väldigt svårt att få till skrattet, spelar nästan ingen roll vad vi gör”? Ta nu inte det jag säger personligt, och jag tänker inte fördjupa mig i vad ”fel” ni gör, men mitt förslag är att ni båda föräldrar lägger ner det hela under en vecka-tio dar och läser boken från början till slut, igen, och med inte ”pröva” utan i avsikten att, en viss dag när ni känner er mer än peppade, att GENOMFÖRA. Se över schemat (det finns förslag). Resonera tillsammans. Räkna och räkna ut. Marginalkvarten kan alltid användas, åt båda hållen (varken mer eller mindre). Se över mörkläggningen – det ska vara stockmörkt i rummet. Bekräftelseramsan? Hur länge ska den användas? Det är skillnad på de första fyra dagarna, när barnet är tröööött, och de följande, när handlaget ska bli kvickt och lätt och man får ha förstånd att inte dröja sig kvar och ramsa som om man vore den som frågar; man är där för att – vid behov – ge de betryggande svaren. Och det viktigaste av allt: skaffa er Attityden av Självklarhet! Och när ni skrattar, tramsar tillsammans, ska ni bara inte ge er förrän han drar på mun. Men det ska vara före sänggåendet. Ja, jag tror en ny nogsam genomläsning med anteckningar och särskilda kom-ihåg-ställen gör susen för er! Snart, alldeles snart, kan ni skörda frukterna!

      1. Anna
        Hej igen!
        Tack för ditt svar. I mitt försök att vara kortfattad inser jag att jag inte förklarade så bra och uttryckte mig klumpigt. Insåg på min formulering att det lät som att vi låter honom skrika så länge i streck. Vad gäller den långa tuppluren så har det handlat om att han vaknar efter 40 min och inte velat somna om, trots besked och påminnelser. Han kan tystna en stund och nästan somna om men sedan börja skrika igen och det är detta som kan hålla på så i 30-50 min. Det är egentligen daglurarna vi upplever är svåra att få till (se vårt schema nedan). Min man tror att det kan bero på att vi inte etablerade lugnet under dagslurarna på samma sätt som vi gjorde med nattsömnen.

        Svårt att komma till ro vid uppvak menar jag ifall han vaknar i vargtimmen eller kanske 07.00 (vi kör väckning 07.30) vid dessa tillfällen kan det vara svårt att få honom att somna om trots påminnelser och i vissa fall besked. Här har jag tyckt att det varit svårt att veta hur ofta och hur starkt vi ska påminna med ramsan. Tror kanske att vi ramsat lite för tätt i dessa fall. Vi har kolsvart i hans rum, ser verkligen ingenting så jag tror inte det är problemet. Natten tycker vi dock börjar fungera bra nu det senaste, han kan vakna och somna om själv, imorse behövdes ramsan en gång sedan somnade han om.

        Vi ramsar alltid på vägen ut och stannar inte kvar i rummet efter besked. Om vi påminner med ramsa gör vi alltid det utanför hans rum. Skrattet har också kommit tillbaka igen, nu är han lika lätt att få att skratta som innan.

        Här är vårt schema
        07.30 dagen startar
        07.45-08.15 frukost gröt, katrinplommonpuré + amning
        09.30-10.15 sovstund i vagn utomhus (45 min)
        10.45-11.15 amning
        12.30-14.00 sovstund i spjälsäng (1.5h)
        14.15-14.45 barnmat + katrinplommonpuré + amning
        16.10-16.30 sovstund i spjälsäng (20 min)
        17.15-17.45 amning
        18.30-19.30 lek, nattslurk
        19.30 läggs för natten

        Hoppas det blev tydligare nu.

        Mvh,
        Sofia

        1. Anna Wahlgren

          Hej kära Sofia,

          Nu ser det bättre ut! Fortsätt bara, ni är på rätt spår.
          1. Han vaknar och frågar. Han har inte lärt sig klockan än, men det kommer! Ge honom EN ramsa direkt han vaknar (upplysningsramsan) och inte mer. Ge honom en portion Mozart sedan.
          2. På morgonen är han rätt utsövd lite för tidigt och tror att dagen har börjat, när ni ”bekräftar” den saken. Vänta fem minuter och se om han inte somnar om själv. Om inte, ge honom en enda upplysningsramsa (gånger fyra), sätt på musiken lagom så han hör, och hugg honom i ett tyst ögonblick under marginalkvarten. Den skillnaden märker han inte.
          3. Resten låter bra! Det tar förstås sin tid att få kläm på alla dagslurarna, som är så olika, men schemat ser bra ut. Ni får ge honom en vecka att vänja sig med allt det nya, där ni kan göra en lek av ramsan… Sedan har ni en liten Skalman.

      1. Tack! Kunde inte komma in på forumet förut, stod att sidan inte kunde hittas. Nu via länken här gick det fint! 🙂

  4. Hej Anna!
    Vi är så glada över att ha hittat din sovkur. Vi blev förvånade över hur snabbt vår son började sova mer sammanhängande. Vi är nu i uppföljningsveckan med vår 6,5 månaders och det går för det mesta väldigt bra. Han har sedan natt nummer 3 sovit minst 10 timmar i streck. Det har dock börjat ta längre tid att få honom att somna, både på kvällen men framförallt dagslurarna. Det som är svårt är att han börjar gråta så fort man lägger honom i sängen, det gäller både dagslurarna och kvällen. Sedan tar det 15-30 minuter innan han kommer till ro och somnar och innan dess är det en del skrik som går i vågor. Jag upplever att ramsan för kvällen och dagen funkar men han skriker ofta upp sig igen vid bekräftelsen. Det är också väldigt svårt att få honom att skratta. Det funkade i början av kuren men nu är det nästintill omöjligt även om vi kittlar honom.
    Han är glad på dagen men tappar energin på eftermiddagen, troligtvis för att han inte sover tillräckligt på dagslurarna. Har du några tips att ge i vår situation? Vi håller schemat hela tiden och använder oss av marginalkvarten när det behövs.

    Med vänlig hälsning,
    Samuel

    1. Anna Wahlgren

      Hej käre Samuel!

      Ramsan och bekräftelsen ska dras ihop nu och inte ges separat längre. Du skulle kunna kasta en repetitionsblick här och var i boken? Eller kanske läsa hela en gång till, för säkerhets skull? Ni har ju kommit jättefint igång, pris och beröm för det, men sedan gäller det att ha den säkra Attityden kvar. Kom ihåg att det är den lille som frågar och ni som svarar, käckt och betryggande, inte tvärtom! Är det riktigt illa kan man buffa honom lugn, NÄSTAN tills han sover. Jag blir inte riktigt klok på detta att han börjar gråta så snart ni lägger honom. Det ska vara trevligt och skönt att bli lagd, och då krävs det 1) att man är MÄTT, 2) att man har haft ROLIGT (görna på pappas och mammas bekostnad)
      , och 3) att det är riktigt megamörkt i rummet. Någonting får mig att misstänka att han ligger på rygg – jag hoppas jag har fel. Åt sidan (varannan gång) kan han sova på dagslurarna, men natten bör vara på mage (med larm). Inte minst viktigt med tanke på de fem sinnenas utveckling utöver motoriken. Kanske se över schemat?… Lite mer skrattfantasier från ER sida, lite snabbare och enklare läggningar utan oroligt kvardröjande, musik gärna efteråt så han får något att lyssna till i stället för sitt eget ”vågande” (Mozart är bra), och så sist men inte minst: er egen Attityd av Självklarhet!

      1. Samuel dellstig

        Hej igen

        Nu har det börjat landa och det fungerar mycket bättre. Vi har mindre trafik inne och utanför hans rum och gör tillrättaläggandet mer effektivt. Han är fortfarande ledsen så fort vi lägger ner honom men när han får en mjuk omgång buff så tystnar han direkt. Skriker inte alls på samma sätt utan kan ligga och småprata och kan gnälla till lite innan han somnar. Svarar bättre på ramsan och somnar oftast om själv på natten och morgonen,om han inte gör det har det räckt med bekräftelseramsa en gång för att han ska somna om.
        Även dagslurarna har börjat sätta sig bra och han börjar vänja sig vid schemat även om det är en bit det sitter helt. Tack så mycket för responsen! Känns otroligt skönt nu när det börjar fungera på riktigt!
        Med vänlig hälsning,
        Samuel

        1. Anna Wahlgren

          Hej käre Samuel!
          Det låter bra!
          Du har jobbat fint för den lille. Bara fortsätt och dämpa lite underhand.
          Och så en puss från mig.

  5. Hej Anna! Jag är en ensamstående mamma till en 6-månaders och är i desperat behov av att lära mig om SHN. Boken ”Sova hela natten” verkar dock vara slut överallt. Vet du hur jag skulle kunna gå tillväga för att komma över den snarast? Vet du om det är på G att tryckas fler exemplar? Eller har du några extra exemplar som man skulle kunna köpa? Ja, du märker nog av min desperation i detta meddelande 🙂 Tack på förhand!

    1. Hej Johanna, Tack för ditt meddelande. Jag är ledsen jag inte kunde svara dig på en gång, men ville kolla upp så jag var säker. Boken är som du säger tyvärr slutsåld på de flesta boklådor men vi har nu sett till att det skall tryckas nya och komma ut så snart det går. Under tiden så kanske du kan fiska lite på begagnatmarknaden och se om du hittar en bok där? Det brukar finnas ganska många.

      Lycka till!

      //Admin

  6. Hej Anna!

    Jag vill säga TACK till dig. En vecka in i SHN-metoden och min 5-månaders är som omvänd. Han kallas för lilla skalman här hemma nu med sina fasta sov och mattider. Vi är frälsta utav boken och din metod. Så pass att jag själv hade velat utbilda andra i den! Blir förskräckt av alla mina nära och kära som har barn med stora sömnproblem som inte tror att det finns någon lösning. Jag hade gärna velat komma i kontakt med dig angående vidareutbildning utav andra. Hör gärna av dig om det skulle vara intressant.

    Mvh
    Anna

    1. Hej Anna! Så glad jag blir! Ännu en liten ”Skalman”! Pussa på honom från mig!
      Kontakta mig gärna på anna.wmp@gmail.com, så får vi se vad vi kan göra.
      Grattis till gott arbete och varma tankar för andra!

Kommentarer är stängda.